• Persatuan Jalur Selatan Radio Amatur Johor (JASRA) merupakan persatuan radio amatur yang melibatkan pengguna radio amatur (HAM) berinteraksi.

  • JASRA - To promote and advance the art, science and enjoyment of Amateur Radio.

  • JASRA sekali lagi mengorak langkah apabila menyertai MALAYSIAN AMATEUR RADIO LEAGUE (MARL) iaitu Gabungan Persatuan Radio Amatur Malaysia, dalam usaha untuk menyatupadukan dan menyatukan suara persatuan dan ham di Malaysia kearah hala tuju Radio Amatur di Malaysia yang lebih sihat dan maju.

  • Presiden JASRA, 9W2HOZ, Hj. Abdullah bin Awang memberikan penerangan dan taklimat dalam lawatan ke Bilik Komunikasi SMK Tun Syed Zahiruddin, Sekolah Anak Angkat JASRA.

  • Mesyuarat Jawatankuasa JASRA 1/2013 di Bangunan Ozzdong, Taman Pelangi, Johor Bahru, 26 Januari 2013.

Teknik Monitoring

PDF Print E-mail
Written by 9W2HOZ ABDLAH @ ABDULLAH BIN AWANG    Monday, 10 April 2017 17:47
Teknik monitor frequensi/ waterfall menggunakan RTL-SDR DONGLES akan diadakan pada jam 9 mlm, 11/4/17 di Clubhouse, BBU. Tujuan Utama projek ini: Diskuss dan memahami teknik HF berfungsi /monitor dan cara operate HF. Tenaga pengajar : 9W2LOZ - Mr. Solehin. Barang perlu dibawa :- 1.laptop 2.internet 3.antenna *siapq yg nk test antenna powm boleh 9w2LOZ bwk swr analayzer Keterangan lanjut/semua soalan ttg program akan diberitahu pada hari tersebut. Kami juga mencari/ perlukan serius HAM utk Dx pada masa akan datang. (kebiasaanya aktiviti adalah atas kos group/sendiri). * Kami juga perlukan donation min rm5 setiap peserta bagi membantu membeli sedikit makanan dan minuman dan menjayakan kelas dengan lebih efektif (tak buang masa utk keluar minum semasa rehat 15min). Jika berminat sila beri callsign anda arau hubungi 9W2SSS. 0197621722
 
PERSATUAN JALUR SELATAN RADIO AMATUR JOHOR / SOUTHERN BANDWITH AMATUER RADIO SOCIETY OF JOHORE / JASRA

A Member Of MARL

Carian Callsign di QRZ.com


Carian Callsign di QRZ.COM

Carian Oleh JASRA

HF Propagation

Radio Propagations


Solar X-rays:
Status
Geomagnetic field:
Status
D-Region Absorption
Prediction:
Status
Linked to JASRA