Join Us

Mengapa mesti saya menjadi ahli persatuan? Apa faedahnya?

Kebaikan menyertai persatuan atau kelab ialah dengan hanya kita bersatu dibawah satu persatuan kita dapat membina kekuatan. Anda akan dapat menemui dan berkenalan dengan ramai sahabat yang mempunyai minat yang sama seperti anda, dalam hal ini minat terhadap radio amatur. Anda dapat bertukar maklumat, ilmu dan pengetahuan dengan mereka, dalam aspek teknikal dan lain-lain. Selain dari itu, dengan tidak secara langsung anda membina persahabatan.

Sekiranya anda menghadiri perjumpaan, anda akan menemui rakan dari berbagai latar belakang, guru, doktor, tentera, polis, bomba, juruteknik komunikasi, profesor universiti, kontraktor, peniaga dan sebagainya. Jelasnya, dengan persahabatan ini, anda akan mendapat nasihat dan panduan yang akan membantu anda menambah ilmu tentang radio amatur.

Anda juga akan dapat menikmati kemudahan menggunakan pengulang (repeater) yang biasanya berada di gunung atau ditempat tinggi, yang mana anda seharusnya berbangga kerana anda adalah sebahagian dari mereka yang telah menyumbang untuk senggaraan repeater tersebut. Dari masa ke semasa persatuan akan menganjurkan aktiviti, umpamanya field day dan CQ DX, sertailah… mudah-mudahan anda akan memperolehi banyak pengalaman dari aktiviti itu.

Jika anda seorang aktivis yang suka memberikan sumbangan anda kepada masyarakat dan komuniti, inilah landasan yang tepat. Jangan tanya, apa yang saya dapat dari persatuan, tapi tanyalah apa yang kita boleh sumbangkan kepada persatuan dalam apa jua cara dan bentuk untuk kebaikan kita bersama. Selamat berjuang.

 

Sila sertai kami melalui pendaftaran online. Anda sangat digalakkan mendaftar secara online, namun sekiranya masih mahu menggunakan kaedah lama secara manual, sila muat turun Borang Keahlian.

Kemudian hubungi kami dan perkenalkan diri anda….

 

Jangan lupa sertai kami di Telegram

Syarat Keahlian dan Bayaran Pendaftaran dan Bayaran Yuran Tahunan

Ahli Biasa
Keahlian adalah terbuka kepada semua Warganegara Malaysia berumur 18 tahun dan keatas dan bermastautin di negeri Johor tanpa mengira jantina, bangsa dan agama.

Ahli Remaja
Keahlian adalah terbuka kepada warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun dan kebawah dan bermastautin di negeri Johor serta mendapatkan kebenaran ibubapa atau penjaga

Ahli Bukan Warganegara Malaysia
Keahlian adalah terbuka kepada bukan warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun keatas yang berstatus penduduk tetap atau mempunyai permit kerja yang sah

Ahli Yang Tidak bermastautin Di Negeri Johor
Keahlian adalah terbuka kepada warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun keatas dan tidak bermastautin di Negeri Johor yang memiliki Peruntukan Radas Radio Amatur (Amateur Radio Apparatus Assignment) yang sah yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia.

Presiden atau Timbalan Presiden Persatuan bersama dengan dua orang Jawatankuasa Tertinggi yang menyokong permohonan tersebut, diberikan kuasa untuk meluluskan atau menolak setiap permohonan yang diterima.

Yuran Tahunan:

Ahli Biasa: Bayaran Pendaftaran: RM 20.00 (Ringgit Malaysia Dua Puluh sahaja). Yuran Tahunan RM 30.00 (Ringgit Malaysia Tiga Puluh Sahaja)

Ahli Remaja: Bayaran Yuran Tahunan termasuk bayaran masuk untuk 1 tahun RM 30.00 (Ringgit Malaysia Tiga Puluh sahaja).

Ahli Bukan Warganegara Malaysia: Bayaran Pendaftaran RM 50.00 (Ringgit Malaysia Lima Puluh Sahaja). Yuran Tahunan untuk 1 tahun RM 50.00 (Ringgit Malaysia Lima Puluh Sahaja).