Pengenalan Radio Amatur

Radio Amatur, yang juga di kenali sebagai HAM, merupakan satu hobi dalam membina, mereka bentuk dan berkomunikasi menggunakan peralatan radio di Malaysia yang dikawalselia oleh Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM). Seseorang HAM boleh memancar menggunakan peralatan radio daipada rumah, kenderaan dan mana-mana kawasan di Malaysia. Beberapa frekuensi telah pun di tetapkan bagi kegunaan pengiat radio amatur. Melalui frekuensi yang telah ditetapkan, seseorang pengiat radio amatur boleh berhubung dengan ham di seluruh negara dan luar negara. Skop dan tanggungjawab ham bukan hanya menggunakan raio untuk perbualan, malahan ianya digunakan bagi penghantaran infomasi digital melalui satelit. Sehingga tahuna 2004, kira-kira 3 juta pengiat radio amatur di seluruh dunia, termasuk 70,000 di German, 5,000 di Norway, 57,000 di Kanada dan 700,00 di Amerika Syarikat. Sehingga kini, Malaysia mempunyai kira-kira 10,000 orang pengiat radio amatur berlesen.

Anda boleh menjadi Pengiat Radio Amatur tanpa mengira jantina, keupayaan physical, dan mestilah berumur melebihi 14 tahun. Pelbagai orang daripada masyarakat telah lulus perperiksaan yang dijalankan oleh SKMM dan telah menerima lesen radio amatur “Apparatus Assignment”. Berkongsi dalam aktiviti pelbagai yang anda boleh ceburi dalam duina radio amatur.

Anda tidak akan tahu yang anda akan menghadapi apabila berkomunikasi dengan Radio Amatur. Orang muda, pesara, guru-guru dan pelajar, jurutera dan saintis, doktor, mekanik dan juruteknik, suri rumah, pelayar dan angkasawan …. dan juga penghibur! Bermula dalam radio ham tidak pernah menjadi semudah itu! Kami menjemput anda untuk meneroka maklumat berikut dan belajar tentang radio amatur, dan jika anda ditempatkan di Pulau Pinang anda boleh melihat beberapa Hams di kawasan Utara. Jika anda berada di beberapa kawasan lain di negara ini, saya boleh membantu untuk memberikan anda beberapa Hams baik hati terdekat kepada anda yang akan suka untuk berkongsi dengan anda bagaimana hobi berfungsi.

Pengendali radio Ham menggunakan stesen radio dua hala dari rumah, kereta mereka, bot dan di luar untuk membuat beratus-ratus kawan-kawan di sekitar bandar dan di seluruh dunia. Mereka berkomunikasi dengan suara antara satu sama lain komputer, menggunakan dan kod morse. Sesetengah Hams melantun isyarat mereka di luar kawasan atas atmosfera, jadi mereka boleh bercakap dengan Hams di sisi lain dunia. Hams lain menggunakan satelit. Banyak kegunaan tangan radio yang sesuai dalam poket mereka. Sesetengah Hams pertukaran gambar antara satu sama lain menggunakan televisyen. Ada juga yang suka bekerja pada litar elektronik, membina radio sendiri dan antena mereka. A perintis dalam beberapa Radio Amatur telah pun menyumbang kepada kemajuan dalam teknologi yang kita semua menikmati hari ini. Terdapat juga ham angkasawan yang mengambil radio dengan mereka pada misi angkasa dan keseronokan ribu Hams di bumi dengan panggilan dari angkasa.

Menggunakan walaupun radio mudah set-up dan antena, amatur berkomunikasi antara satu sama lain semasa kecemasan. Mereka mengendalikan mesej untuk organisasi perkhidmatan awam yang lain pada semua jenis kecemasan termasuk; taufan, gempa bumi, tornado dan banjir, kemalangan motor, kebakaran dan tumpahan kimia, mencari dan menyelamat.

Kaedah-kaedah untuk memperoleh lesen Radio Amatur berbeza-beza bergantung kepada negara mana anda tinggal masuk Di Malaysia, terdapat 2 kelas lesen. Lesen-lesen ini diberikan oleh SKMM Malaysia.

Lesen yang paling popular untuk pemula adalah lesen Kelas B, yang tidak lagi memerlukan pemeriksaan kod morse dan memberikan semua keistimewaan di band VHF. Banyak lesen Kelas B menikmati menggunakan radio 2-m-tangan yang kecil untuk tinggal di sentuh dengan Hams lain di kawasan mereka. Ini pemegang lesen boleh beroperasi suara FM, paket digital, televisyen, suara SSB dan beberapa mod lain yang menarik. Mereka juga boleh membuat kenalan radio antarabangsa melalui stallites, menggunakan peralatan yang agak mudah. Untuk mendapat lesen Kelas B, anda akan perlu lulus peperiksaan bertulis. Ini adalah ujian aneka pilihan (100 soalan – 2 jam), ditulis dengan pemula dalam fikiran. Anda akan belajar topik-topik seperti amalan operasi radio, kaedah telekomunikasi, teori elektrik asas dan bertindak telekomunikasi.

Lesen Kelas A membolehkan anda bercakap dengan radio menggunakan suara, kod morse atau komputer merentasi semua frekuensi Ham dan band. Untuk mendapat Kelas-A lesen anda akan perlu untuk lulus 12 perkataan setiap ujian morse kod minit, di mana anda akan dinilai berdasarkan kepada keupayaan untuk diterima oleh telinga dan menghantar menggunakan morse kunci.